Kruidenopleiding

- Kruidenopleiding van 10 dagen -

(1 les per maand)

(open voor iedereen!)

Gedurende tien maanden "ondergedompeld" in de magische wereld van kruiden.

Kruiden hebben ons een verhaal te vertellen, een verhaal van verlies (ziekte) en van hereniging (genezing). Als je er goed over nadenkt, dan is het eigenlijk heel bijzonder dat kruiden ons op aarde vergezellen, als een constante aanwezigheid langs ons levenspad om het zo maar te zeggen, voor een ieder die het nodig heeft en het maar wil ontdekken of zien. Ieder kruid bomvol levenskracht met hele specifieke stoffen en eigenschappen voor al onze specifieke klachten en zelfs specifieke menselijke eigenschappen.

Kruiden langs het (levens)pad

Volgens de World Health Organisation (WHO) is 80% van de wereldbevolking nog afhankelijk van kruiden voor haar genezing. Een heel mooi voorbeeld hiervan is het recente verhaal van een vriendin van me die in India woont en werkt. Ze was zwanger, maar kreeg tijdens de zwangerschap plotseling last van nierstenen en verging van de pijn, zo erg dat ze alleen nog maar kon liggen en rechtop lopen om af en toe naar het toilet te gaan was onmogelijk. Ze is naar het ziekenhuis gegaan, waar ze twee nierstenen constateerden, maar daar konden ze haar verder niet helpen want een operatie zou te riskant zijn met een baby in haar buik en zelfs pijnstillers mag je niet gebruiken tijdens de zwangerschap. Ze is dus gewoon weer naar huis gestuurd om daar verder pijn te lijden. De plaatselijke bevolking had echter een hele goede oplossing en gaf haar een aftreksel van het binnenste van de stengel van de bananenboom te drinken. Wel, binnen twee dagen plaste ze de stenen eruit en was de pijn verdwenen! In twee dagen! Weer een heel mooi bewijs van de kracht van kruiden! Het zegt natuurlijk meteen wel weer iets over de allopatische geneeskunde...

Een vrouw in India maakt hier een aftreksel klaar tegen nierstenen

In China is men in de provincie Zhejiang pas een project gestart op scholen waarbij kinderen van 12 al acupunctuur en het genezen met kruiden wordt geleerd, zodat deze kinderen over een paar jaar in staat zullen zijn om zichzelf en hun familie te genezen op een zeer mensvriendelijke en effectieve manier. Wow!

Chinese kinderen op school die hier acupunctuurpunten masseren

kunnen we achterblijven, of wordt het niet tijd dat we onszelf ook onderrichten in deze zeer bruikbare en effectieve natuurlijke manier van genezen? Wees eerlijk, de westerse geneeskunde heeft op een bepaald vlak zich enorm ontwikkeld, maar is ook van de natuur weggegroeid.
Hoe kun je de mens dan daadwerkelijk genezen als deze uit de natuur is voortgekomen? Je kunt wel alles weghalen wat er niet hoort (zoals tumoren) en vervangen wat "versleten" is, maar is dat genezen?

Chemische medicijnen hebben allemaal hun bijwerkingen en zo wordt de ene ziekte vervangen door een andere. Bovendien zijn er enorm veel ziektes waar onze moderne geneeskunde geen oplossingen voor heeft. Het geval van de nierstenen van onze vriendin in India is daar een mooi voorbeeld van, maar wat dacht je van: dementie, reuma, artritis, artrose, botontkalking, kanker, aids, spataderen, kinderziektes als de bof, de mazelen en de rode hond, ebola, ziekte van Lyme, MS, fibromyalgie, ziekte van Crohn, colitis, hooikoorts, migraine of andere soorten hoofdpijn, de resistente MRSA bacterie, prostaatvergroting, vleesboom in de baarmoeder, cystes in borst of eierstok, tinnitus (piep in je oor), ziekte van Menière, ja zelfs onze eenvoudige verkoudheid & griep (zoals ook Covid-19!), en de vele andere ziektes en kwaaltjes meer... Dit zijn dingen waar de moderne westerse geneeskunde vaak geen bevredigend antwoord op heeft en dat is nogal wat!

Met kruiden is dat heel anders. Net zoals er voor nierstenen hele goede kruiden zijn, die ook heel gemakkelijk zelf te gebruiken zijn, zo zijn er voor heel wat van de bovengenoemde problemen ook kruiden die net zo effectief en net zo gemakkelijk te gebruiken zijn en dat, zonder de bijwerkingen te geven die chemische medicijnen ons wel geven.

Helaas hebben we hier in het westen weinig begrip over het gebruik van kruiden en dat terwijl kruiden overal om ons heen groeien, of gemakkelijk te koop zijn. Kruiden kunnen ons helpen bij kleine kwaaltjes, maar zeker niet minder ook bij ernstige ziekte! (Daar waar mogelijk zal ik dit ook met wetenschappelijke onderzoeken die erover zijn, aantonen). De bedoeling van deze cursus is om je een algemene basis te geven voor het kunnen opvangen van een groot aantal problemen en we gaan daarvoor verder dan: "voor buikpijn neem je kamille en tegen slapeloosheid valeriaan". Hoewel dit soms heel goed kan helpen, gaat werkelijk genezen met kruiden veel verder en dieper en dat is wat ik je in deze opleiding graag wil leren.

In deze cursus leer je om te beginnen eerst hoe je op verschillende manieren disharmonie in het lichaam kunt herkennen en vervolgens hoe je deze balans met (voornamelijk, maar niet uitsluitend) Westerse kruiden, voeding en andere methoden weer kunt herstellen.

We zullen kruiden op verschillende manieren proberen te zien en niet alleen op de westerse manier die voor een groot deel gebaseerd is op het bestrijden van virussen en bacteriën, e.d., in plaats van het in balans brengen en versterken van lichaam en geest. Daarvoor zullen we terug gaan naar het Oude Griekenland, Israël en Arabië, de bakermat van onze moderne geneeskunde, naar het Oude Egypte, daar waar de geneeskunst met kruiden ooit zijn grootste hoogte heeft bereikt en naar China en India, die het meeste hebben overgehouden van de oude en zeer ontwikkelde kunst van het genezen met kruiden.

Voor de oude Grieken waren ziekteverwekkers niet de focus, maar de balans tussen de vier elementen met hun vier "humoren" (lichaamssappen) en de staat van de lichaamsweefsels en organen. Voor de Chinezen was en is het de balans tussen Yin en Yang en niet de vier, maar de vijf elementen en in de Ayurveda in India zijn het ook weer de vijf elementen en de drie "dosha's", maar met de nadruk op het schoonmaken van het lichaam.

Is er een balans en zijn de weefsels sterk en gezond, dan hebben ziekteverwekkers geen kans. Interessant genoeg hebben kruiden, als je ze op die manier leert gebruiken om de balans te herstellen en de weefsels te versterken, per toeval ook nog eens bacterie- en virusdodende eigenschappen. Twee vliegen in één klap dus, maar veel diepgaander dan het gebruik van bijvoorbeeld simpelweg antibiotica of vaccins, die de neiging hebben om het lichaam eerder te verzwakken dan te versterken.

Helaas worden westerse kruiden in kruidencursussen over het algemeen gebruikt en onderwezen op een "westerse manier", de westerse biochemische geneeskunde imiterend. Dit is totaal tegen de principes in van de oude meesters en wil je van kruidengeneeskunst de verheven en zeer effectieve kunst maken, dan moet je er op een andere manier mee omgaan. Niet de ziekte staat dan centraal of het virus of de bacterie, maar de mens zelf en de toestand van zijn of haar organen, lichaamsweefsels, immuunsysteem en zelfs gemoedstoestand.

(Een voorbeeld daarvan is verstopping. Het is niet voldoende om gewoon maar een laxerend kruid te geven bij verstopping, zoals men normaal gesproken doet. Wil je echt de oorzaak van de verstopping wegnemen en het probleem volledig oplossen, dan hoor je eerst te kijken naar de toestand van de weefsels - droog, vochtig, warm, koud, gespannen of verslapt, etc. - en vervolgens kies je het kruid dat daarbij past. Dan pas is het probleem werkelijk op te lossen.)

Tijdens de lessen leer je een diagnose maken om de toestand van het lichaam in kaart te brengen en daarvoor zullen verschillende methodes gebruikt worden, zoals:

 • Gezichtsdiagnose
 • Tongdiagnose
 • Vingernageldiagnose
 • Oordiagnose
 • Het voelen van de pols
 • en andere interessante testen en proeven.

De buitenkant van het lichaam reflecteert wat dat betreft heel mooi de toestand van de binnenkant van ons lichaam en het beeld dat je op die manier krijgt kan je helpen voor het kiezen van de juiste kruiden of therapie. Niet alleen de toestand van de organen kun je op deze manier prachtig waarnemen, maar bijvoorbeeld ook een eventueel vitamine- of mineralentekort, wat dan op een eenvoudige manier met een kleine verandering in het dieet of een supplement weer aangevuld kan worden.

De vijf elementen uit de Chinese geneeskunst zullen gebruikt worden als leidraad voor de lessen. Omstebeurt zal steeds één van de elementen worden gebruikt als focus. Aangezien aan elk element ook organen en menselijk eigenschappen worden toegekend, wordt op deze manier de hele mens behandeld (met al zijn lichamelijke functies en geestelijke eigenschappen).

De lichaamsfuncties die bij de vijf elementen horen zijn als volgt:

 • Bij het element Aarde: de spijsvertering en het metabolisme (de basis voor een goede gezondheid)
 • Bij het element Metaal: de luchtwegen en dikke darm
 • Bij het element Water: blaas en nieren (en hersenen en hormoonstelsel)
 • Bij het element Hout: de lever en galblaas (en pezen en het zenuwstelsel)
 • Bij het element Vuur: hart & bloedsomloop en dunne darm
 • En tot slot als overkoepelend "orgaan" het immuunsysteem

De daarbij behorende menselijke emoties en eigenschappen zijn onder meer: Bezorgdheid en piekeren (aarde/milt), verdriet (metaal/longen), angst (water/nieren), boosheid en frustratie (hout/lever), overdreven vreugde (zoals bijvoorbeeld mania en psychose) en ongeduld (vuur/hart), besluiteloosheid en jaloezie (hout/galblaas), etc... Maar ook: Intelligentie, het vermogen om te leren, de zin om te leven, de wilskracht en kracht om te volharden, moed, het vermogen om plannen te maken en nieuwe dingen te beginnen en te dromen of je te laten inspireren en uiteindelijk alles in je hart te brengen, alles te kunnen overzien en bewust te zijn.

Wat deze opleiding uniek maakt is dat hij heel praktisch is en er verschillende diagnosemethoden worden aangeleerd, die heel gemakkelijk zijn toe te passen. De opleiding is daardoor veel meer dan het uit je hoofd leren van een aantal kruiden, die je in feite gewoon zou kunnen "op-googelen". Hij geeft een begrip over zowel het ontstaan en daaruit voortvloeiend het genezen van ziektes, iets dat zelden op deze manier wordt onderwezen op andere opleidingen en is een samenvatting van meer dan 35 jaar ervaring met het genezen met kruiden en andere natuurlijke therapieën en middelen. Alleen wat in die 35 jaar in de praktijk zijn nut heeft bewezen wordt geleerd en dat gaat van het genezen van een eenvoudige verkoudheid t/m ernstige ziektes. Daar waar mogelijk zullen voorbeelden uit de praktijk worden gegeven om het geheel te ondersteunen en verduidelijken.

Tijdens een studiedag in de kruidentuin

Je leert over de nieuwste ontwikkeling in de kruidengeneeskunst soms ondersteund door wetenschappelijke onderzoeken. Je leert ook andere praktische dingen, zoals hoe je eventueel zelf kruiden kunt kweken, herkennen in de natuur, over het oogsten, drogen en bewaren en over hoe je van kruiden zelf werkzame medicijnen kunt maken. Je leert ook alles in je eigen leven toe te passen. Het is de bedoeling dat je van deze opleiding zelf ook gezonder wordt! Er is daarom ruime aandacht voor de problemen waar je zelf of je familieleden mee kampen.

Verder komt de Bachbloesemtherapie aan bod voor het genezen van onze gemoedstoestanden en wordt ook voeding besproken. Alles steeds toegespitst op het thema van die dag (met zijn element, zijn organen, zijn gemoedstoestanden, zijn ziektes en problemen, zijn verschillende diagnosemethoden en zijn kruiden en middelen om het te genezen).

Kortom een hele interessant en leerzame cursus die je als mens verder op weg helpt naar een betere gezondheid en meer tevredenheid/geluk, en, mocht je er anderen mee willen helpen of therapeut zijn, je daarvoor prachtige nieuwe gereedschappen zal geven.

Docent: Harm Valentijn
Data:
Vanaf September t/m Juni elke derde zondag van de maand (behalve dan wanneer deze valt op een feestdag)
Tijden: van 11.00 - 17.00 uur.
Plaats: Spijkenisse
Kosten: 80 Euro per les.
Meenemen: Iets om aantekeningen te maken en een eigen lunch.
(Tijdens de opleiding krijg je trouwens elke les uitgeprint materiaal dat zich langzaam vormt tot een uitgebreide syllabus).

De cursus is één geheel en losse lessen volgen is daarom helaas niet mogelijk.
Plaatsen zijn beperkt, dus tijdig aanmelden is aan te raden! Om je aan te melden: stuur een mailtje naar:

 

Wat vonden leerlingen van deze opleiding?

De opleiding was interessant, nuttig en veelzijdig. Het waren fijne dagen in goed gezelschap.

Catharine Koevoets


Ik vond het een hele interessante en leerzame cursus. We hebben in een korte tijd een schat aan bijzonder waardevolle informatie van je gekregen! Heel helder en toepasbaar in het dagelijks leven. Ik heb genoten van de praktische dingen die we onderling hebben mogen oefenen zoals oordiagnoses, pols voelen, crème maken enz.

Bedankt voor de fijne en gezellig sfeer en de prettige samenwerking. En wie weet komt er nog een vervolg…

E. V.

Beste Harm, Het was voor mij een enorme ervaring om de kruidenopleiding bij je te volgen. Ondanks de lange afstand (Brussel) die ik iedere keer diende af te leggen was dit toch meer dan waard.   Wat de natuur ons in handbereik aanbiedt is enorm. De opleiding is zeer levendig met een enorme hoeveelheid aan informatie. Hopelijk is er een vervolg aan deze cursus samen met onze aangename groep. Harm, hartelijk dank voor deze opleiding. Ik zal dit zeker doorgeven aan eventueel geïnteresseerde personen.

 Paul Peters

 

Ik heb Harm leren kennen toen hij een workshop gaf over kruiden als medicijn. Daardoor ben ik via zijn website op allerlei workshops terecht gekomen: de Zappercursus, de Synchrometercursus, etc. en door de workshops te doen heb ik besloten om de kruidenopleiding te volgen.
Harm heeft ontzettend veel kennis over kruiden, maar ook Westerse geneeskunde in combinatie met Chinese geneeskunde. Als ik ergens last van heb, is Harm degene die ik raadpleeg. Wat het interessant en leuk maakt om de cursus te volgen is dat Harm met een heel breed bewustzijn naar de wereld kijkt waardoor je ontzettend veel informatie verkrijgt.

Carmen

 

Deze kruidencursus heeft mijn ogen geopend over hoe je lichaam in lekaar zit, hoe ziektes en ongemakken ontstaan. Heel anders, zelfs soms het tegenovergestelde van de "normale" medische wereld. Kruiden helen je lichaam op een natuurlijke manier, geven een heel spectrum, dat beter is voor het lichaam dan de chemische medicijnen uit een laboratorium waar maar één stof wordt uitgelicht en een pil/poeder van wordt gemaakt. Deze cursus geeft je meer waarde.

Saskia

 

Het is altijd reuze gezellig met veel humor! Tegelijk geeft Harm heel veel informatie, redelijk voorzien van voorbeelden uit het dagelijks leven.
Zo leuk en praktisch hoe je zelf huismiddeltjes kunt maken van kruiden en planten uit de natuur.
En alles gekoppeld aan veel verschillende vormen van diagnostiek.
Heel blij met deze cursus en het is de maandelijkse reis meer dan waard. Ik kijk er altijd naar uit!

Lieve groet,
Antoinette